12 Şubat 2012 Pazar

GAMZE'NİN AİLESİNDEN ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Ailemiz ve internet kullanıcısı gönüllü anneler ile az önce yaptığımız toplantıda konunun cok dağıldığı, çoğu internet sitelerinde para yardımı toplanacağı (kesinlikle böyle bir talep yoktur) ve 31 Mart günü Atakanımızn doğum gününü kutlamak icin onlarca doğumgünü partisi hazırlığı yapan duyarlı vatandaşlarımızın olduğu tespit edilmistir.

Gamze Akbaşın akrabaları olarak kurduğumuz Facebook grubumuz "Gamzemiz İçin El Ele" ile internet kullanıcısı gönüllü annelerin kurduğu Seninleyiz Gamze Facebook grubu dışındaki gruplara mağdur olmamak icin lütfen üye olmayınız.

Bundan sonraki bütün isleyiş ve en doğru bilgileri bizlerden alacaksınız.
Ayrıca Facebook dışında http://gamzeakbas.blogspot.com internet sitesinden de konuyla ilgili bilgiler, istekler ve yaşanılanları takip edebilirsiniz.
Herkese göstermiş olduğu ilgiden dolayı çok ama çok teşekkür ederiz.

İyi ki varsınız, iyi ki yanımızdasınız.

Sevgi ve saygılarımızla,
Gamze Akbaşın Ailesi

13 yorum:

  1. Öncelikle Allah yardımcınız olsun diyorum...
    Facebook sayfasından da istedim ama, buradan da isteyeyim...
    Biz blog yazarlarının yurt dışından bağlantıları da var, bu nedenle Gamze ile ilgili kısa bir İngizlizce yazı yayınlamak isteriz, tıbbi bir konu olduğundan ben yanlış birşey yazmaktan çekindim, mümkünse, lütfen....

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, yazı yayınlayabilirseniz çok mutlu oluruz. Bu blogdaki bilgileri ya da gazetelerde ve internet adreslerinde çıkan bilgileri yazabilirsiniz.
    İlginize teşekkürler..

    YanıtlaSil
  3. Türkçe olarak zaten paylaşıyoruz, İngilizce bir metin için yardımcı olabilir misiniz diye sormuştum ama....

    YanıtlaSil
  4. Açıkçası gerek blogumda gerek twitter hesabımda bende konuyla ilgili paylaşımlarda bulundum lakin @Banuca hanımın da bahsettiği gibi şayet çevreleri genişse iyi bir çeviri faydalı olabilir. Denemekte fayda var kanaatindeyim

    YanıtlaSil
  5. Biz yanlış anladık kusura bakmayın. Çevirmen arkadaşlarımız var rica edeceğiz yarın. Olumlu ya da olumsuz size geri dönüş yapacağız. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  6. Iyi gunler, Ben yurtdisinda yasiyorum. Gamze'nin tedavisi icin biz de elimizden gerektigi kadar ilik bagisi icin kan verme kampanyasini duyurmaya calisiyoruz. Bu arada yurtdisindaki ilik bankalarini arastirdim. Su anda tatilde oldugumdan sadece bir on arastirma yaptim ama size buldugum bilgileri yollamak istedim. Amerika'daki banka bu http://marrow.org/Patient/Patients_and_Families.aspx. Bu da uluslararasi ilik kayit merkezi. http://www.bmdw.org/ Burada online eslesme programina girebiliyormussunuz diyor. Google'da "bone marrow registry" diye aratinca birkac kaynak daha cikiyor. Tatilden donunce daha detayli arastirmaya calisacagim. Ancak vakit kiymetli oldugumdan buldugumu yazmak istedim. Gamze hanim'a acil sifalar diliyorum. kendisi aklimizda, dualarimizla.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,
    Almanya'da mikrobiyoloji doktoru olan bir arkadaşıma durumu aktarmıştım. Öncelikle kendisi ve organize ettiği kişilerin organize ettiği kişilerin (kendi tabiriyle: "toplar götürürüm herkesi ben") donör olarak kan bağışında bulunacaklarını öğrendim. Almanya'daki merkezlerle ilgili araştırma yapmaya başladı. Prosedürler, uyum kontrolü vb konularda bilgiye ulaşır ulaşmaz dönecek bana. Umutlu ve olumlu bir gelişmeyi de paylaşmak isterim: Yaklaşık 3 hafta kadar önce bir bebek için Almanya'da, arkadaşımın bulunduğu bölgede benzer bir kampanya başlatılmış, katılım oldukça yüksekmiş ve kısa sürede bebek için uygun ilik bulunmuş. O olay için katılımın yüksek olması bile şu anda şansımızın daha fazla olduğunu göstermekte. Uluslararası prosedür ile ilgili Gamze'nin doktorları bilgi veriyorlar mı? Daha önce yapılmış bir araştırma var mı acaba bu konuda? Yoksa bahsettiğim şekilde bireysel araştırmalarla mı devam etmemiz gerekiyor? Gün içinde gidip bizzat görüşeceğim İbn-i Sina hematoloji uzmanlarından konuyla ilgili öğrendiklerimi aktaracağım.

    YanıtlaSil
  8. Bugün İbn-i Sina'da gördüğüm tablo ve edindiğim bilgileri aktarayım:

    - Gerçekten ciddi bir yoğunluk vardı, insanlar neredeyse sıraya giriyorlar. Hem sanal ortam hem de basının bilgi yayımı sayesinde sadece bugün bile (ki olayın duyurulmasını takiben ilk iş günü) yüzlerce olduğunu düşünüyorum donör gönüllülerinin.

    - Basitçe "Kemik iliği vermek için donör olmak istiyorum" dediğinizde, sizi hemen ilgili bölüme yönlendiriyorlar (İbn-i Sina ana bina, kafeterya yanından giriyorsunuz, hemen karşıda iç hastalıkları bölümünde 13 numaralı kapı, ilgilenen kişi Yeşim hanım). Yeşim hanım sizden bir form doldurmanızı istiyor, iki adet tüp veriyor ve yan tarafta kan vererek bu kanları yine Yeşim hanıma bırakıyorsunuz. İşlem zahmetsiz, basit ve kısa.

    -Yeşim hanıma ve yurtışındaki arkadaşıma ulaştığımı, araştırma yapabileceğini ancak nasıl bir yol izlememiz gerektiğini bilmediğimi söylediğimde, sağolsun beni bu konuda aydınlattı ve rahatlattı. Zaten Türkiye de dahil uluslararası ağa (iliik - kök hc bankaları) dahil olan tüm kurumları bir ağ üzerinden görebiliyorlarmış. "Sizin bireysel girişimlerde bulunmanıza gerek yok" dedi ve ekledi "Durumdan haberdarız, bugün Gamze hanımın doktorlarından çıkacak konsey kararını bekliyoruz. Öğleden önce gelmedi, sanıyorum gün içinde gelir. Gelir gelmez Gamze hanımın doku tipi önce bizim arşivimizde taranacak, yurt içinde bulunamazsa bahsettiğim bu ağdan uluslararası kayıtlara ulaşacağız."

    - Yeşim hanım uzun uzun yanıtladı sorularımı, ben kısa kısa geçeyim. Donör olmak için yaş sınırı 5 diye geçiyor bazı yerlerde ancak 50 imiş. Yine hamile- doğum yapmış, özellikle 1 yıl içinde sezaryen operasyonu geçirmiş kişileri sorduğumda kan vermede herhangi bir kısıtlama olmadığını ve hikayede operasyonun rolü bulunmadığını ifade etti (Benim durumum üzerinden - 9 ay önce sezaryen ve iki hafta önce düşük açıklayarak) şu bilgiyi ekledi. "Bugün sizden aldığımız kanların sonuçları yani doku tipi taramalarınız 3 ay içinde belirlenecek!" 3 ay geç değil mi diye sorduğumda ise "Kemikiliği nakli için bekleyen hasta yakınlarına tarama için öncelik verilir, bu sayı hasta başına 70'dir. Daha sonra gönüllüler taranarak arşive eklenir" dedi.

    - Olumsuz bir bilgi ekledi: Ankara'daki merkezde (İbn-i Sina) toplam 7000 donör varmış, Çapa'daki sayının daha az olduğunu ancak tam olarak bilemediğini ifade etti.

    - Yeşim hanımın odasında, kan alınan laboratuvarda, bu birimlerin önünde hep Gamze ve Emrah konuşuluyor. Tesadüfen Emrah'ın asker arkadaşına rastladım. Birlikte kan verdik, kendisi askeriyede çalışıyormuş bu sabah komutanına anlatmış durumu. Askeriyede bu tip şeyler gerek emirler gerek gayr-ı resmi olarak yapılıyormuş, komutanı üst komutanla konuşacağını, askeriye içinde emirle olmasa bile bir yönlendirme yapılabileceğini belirtmiş.

    - Yine kanı teslim ederken daha önce kemik iliği nakli yapılmış güzel ve gayet sağlıklı bir genç kızla tanıştım. 6 yıl önce gerçekleşmiş nakil, oldukça sağlıklıymış, "üzülmeyin, bulunur ilik, sandığınız kadar zor değil" dedi. Ne yalan söyleyeyim gözlerim ışıdı bir an, mutlu oldum :)

    - Az önce cumhuriyet gazetesinin son dakika haberlerini okuyuncaya kadar "Tamam bu iş, bir günde bu kadar çoksa başvuru bir iki aya 40.000 donör olur" diyordum ki buyrun buradan: http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=315126 Gamze'nin doktoru Prof. Özcan başvurunun çok olduğunu, buna gerek olmadığını !!! belirtmiş... Böyle bir açıklamadansa "daha organize bir işleyiş, yığılmayı engelleme" tavsiyesi beklerdim sayın Özcan'dan şahsen. Sonuçta evet Gamze sayesinde bu bilinç gelişti ve sayı birden arttı ancak (bugün hastanede bulunan herkesle ve hatta Yeşim hanımla yaptığımız konuşmada da yer aldığı gibi) binlerce başka insana yardım etme şansımız var sayı arttıkça. Açıklama talihsiz bir şekilde "gitmeyin, gerek yok veya bekleyin" olarak algılanıyor. Acaba resmi kurumlarca randevu sistemi ile =hazır bu kadar gönüllü varken= bağış alımı yapılamaz mı?

    YanıtlaSil
  9. @nihan Uluslararası prosedürler ile ilgili doktorlara sorular yönelteceğiz, cevap aldığımız zaman burada paylaşacağız. Görüşmenizden sonra bize aktaracağınız notları merakla bekliyoruz. İlginize teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüşmem sonucu aldığım bilgileri bir alt post ta eklemiştim, sanıyorum ki dikkatinizden kaçmamıştır. Gamze'nin doktorları veri araması yapma yetkisi için konsey kararı çıkartacaklar ve hem yurt içi hem uluslararası katılımcılar arasında tarama yapılacak. Uygun iliğin bulunması durumunda donör ile irtibata geçilerek ilik nakli için onay alınacak ve iki şekilde gerçekleştirilebilen ve hayati tehlike içermeyen yöntemlerden biriyle ilik bu kişiden alınarak Gamze'ye nakledilecek. Arama için bireysel girişimlere gerek yok. Umuyor ve inanıyorum ki Gamze sağlığına çok yakında kavuşacak ve çok sayıda insanın sesi olabildiği için kendisiyle, sevgili Atakan'da annesiyle gurur duyacak...

      Sil
  10. @Banuca ingilizce metini mail adresinize gönderdim. İlginize teşekkürler..

    YanıtlaSil
  11. @pratikanne, yazdığınız bilgileri aileye ileteceğiz, ilginize teşekkürler..

    YanıtlaSil
  12. Çok teşekkürler, umarım bir yardımı olur yayınlarımızın...

    YanıtlaSil