15 Şubat 2012 Çarşamba

"Keşke binlerce bağışçı başvursa. Bu kapasiteye sahibiz"


DEÜ başhemi Prof. Dr. Mehmet Ali Özcan'ın, "Bu bağışlar hızlı ve kontrolsüz olursa başarısız olacağız. Planlı yürütülmesi gerekiyor" sözleri kafaları karıştırdı. Özcan, İstanbul Çapa Tıp Fakütesi ve Ankara İbn-i Sina Hastanesi'ndeki kapasitenin yetersizliği nedeniyle b.ağışların kullanılamayacağını iddia etti.

İzmir ve diğer illerden toplanıp Ankara İbn-i Sina Hsatanesi'ne gönderilen tüm kan bağıylarının istisnasız değerlendirildiğini belirten Hematoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Beksaç, "Keşke binlerce bağışçı başvursa. Bu kapasiteye sahibiz" dedi. Beksaç, "Ayda bin 500 kişiyi inceleyip veri tabanımıza işleyecek kapasitedeyiz. Bu kanlar -80 derecede bekletilebildiği için sonra degerlendirilir" dedi.

Devlet Planlama Teşkilatı tarafından sağlanan 6 milyon liralık fonla kapasitelerinin artırıldığını ifade eden Beksaç, “Bize gelen her kan örneği istisnasız değerlendirilir. Ayda bin 500 kişiyi inceleyip veri tabanımıza işleyecek kapasitedeyiz. İsterse bir günde yüzlerce kan örneği gönderilsin bu kanlar -80 derecede bekletilebildiği için daha sonra mutlaka değerlendirilir. Son iki günde bize 100 kişi başvurdu. Keşke sayı binlerce olsa” dedi. 


Kaynak: Habertürk Egeli

3 yorum:

  1. NE güzel olmuş bu haberi girmeniz, sabah gözümü açtığımda Sayın Prof. Beksaç!ın canlı yayın bağlantısını dinledim. İbn-i Sina'nın DPT desteği ile oluşturdukları altyapıda her ay binlerce tarama yapılabilecekken, dünyada bunca ilik nakli bekleyen insan varken neden olmasın, neden isteyen gönüllüler tam da şimdi, güzel Gamze'nin vesilesi ile girişimde bulunmasınlar değil mi... Sayın hocamın söylediği gibi örnekler -80 derecede uzun yıllar tutulabilir, daha sonra tarama amacıyla işlenebilir. İnsanların şevkini, yardım isteğini, bağışçı olma hevesini kırmadan bu girişime en üst seviyede destek verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Mehmet ali hocanın söylediği şey tamamen yanlış anlaşılmış.Hocamız insanların bilinçli olarak belli yerlerde kan vermeleri gerektiğini söylemiş.Umarım herkes bu kampanyaya katılır ve milyonlarca örnek bulunur.Önce gamzeye sonra birçok insana sağlık verir..Ben ne yazıkki katılamıyorum çünkü bende dokuz eylül hemotoloji hastalarından biriyim.
    Ama iyi olacaksın gamze inancım sonsuz..

    YanıtlaSil
  3. alttaki linkte söylenen sözlerde haklı.
    Galiba iki üni de ancak kapasite yaklaşırsa ozaman hangisi doğru anlaşılcak.

    http://egedesonsoz.com/haber/Ilik-donor-bagisi-icin-yeterli-alt-yapi-yok/811474

    YanıtlaSil